Rudolf Company
Ondernemen met Passie voor Mensen

MAAK KENNIS VIA MIJN BLOGS.

Admin gebied

Atom

2024-09-14

ZZP-ER IN DE ZORG; EEN SCHIJNZELFSTANDIGE OF NIET?

Zorg-ZZP-er afb1.png
Op 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst volledig handhaven op schijnzelfstandigheid. Bedrijven en organisaties die mensen als zzp’er inhuren voor werk dat zij niet zelfstandig uitvoeren, kunnen dan weer een boete en naheffingen krijgen. Dit zorgt voor erg veel onrust, onder andere in de zorg-sector!

Zzp’ers geven - in een onderzoek door AZW - zelf aan dat zij vooral voor het zzp-schap kiezen om zelf te kunnen bepalen hoeveel en wanneer ze werken (45%). Daarnaast speelt voor ruim een kwart (ook) de wens om werk en privé te combineren een belangrijke rol. Nog eens 25% geeft aan betere zorg te willen leveren of (ook) dat het beroep meestal toch al ‘als zelfstandige’ wordt uitgevoerd. Op de vijfde plaats zien we dat mensen aangeven dat ze als zelfstandige meer konden verdienen (19%).

In de uitgangspunten van de bestaande regelgeving vormt het bestaan van een ‘gezagsverhouding’ in de relatie tussen werkgever en werknemer een belangrijk kenmerk. En de praktijk van de zorgsector laat zien dat die gezagsverhouding vrij nadrukkelijk wordt uitgeoefend vanuit wantrouwen en een enge focus op kostenbeheersing. Binnen veel zorgorganisaties is er dan ook een vrij groot ‘korps’ aan managers, die namens de werkgever het werk en de werknemers moeten controleren. De werknemers ervaren daardoor o.a. een enorme regeldruk, bijvoorbeeld in een rigide werkindeling, minder vrijheid om het eigen werk in te richten en een administratieve rompslomp. Wat dit laatste betreft zijn werknemers in de zorg per dag gemiddeld ruim een derde van hun tijd kwijt aan administratieve werkzaamheden.

Uit de beweegredenen van zzp’ers in de zorg kan worden opgemaakt, dat die voor een belangrijk deel voortkomen uit de wens om praktisch ‘minder last te hebben van de gezagsverhouding’! Misschien is het daarom een goed idee dat organisaties in de zorgsector hun gezagsverhouding richting werknemers meer gaan vormgeven en inrichten vanuit het bevorderen van autonome motivatie en intern ondernemerschap. Daarmee zou het wellicht voor huidige zzp’ers aantrekkelijker kunnen worden om weer in dienst te gaan bij een zorg-organisatie. Een minder groot financieel verschil tussen werken als werknemer en het uitoefenen van het vak als zelfstandige kracht, zou dan het laatste duwtje kunnen geven. Waarbij zowel de belastingdienst, als organisaties op een fundamenteel andere manier zouden moeten gaan kijken naar het ondernemen als een vak-zelfstandige of als werknemer in dienst van een organisatie…

Admin - 15:23:47 | Een opmerking toevoegen

Opmerking toevoegen

Fill out the form below to add your own comments

Om geautomatiseerde spam zoveel mogelijk te beperken, is deze functie beveiligd met een captcha.

Hiervoor moet inhoud van de externe dienstverlener Google worden geladen en moeten cookies worden opgeslagen.


 

Voor vragen en/of reacties, ga naar de vorige pagina 'wat het oplevert' en vul daar het terugbelformulier in.
We bellen u graag terug om van gedachte te wisselen en uw vragen te beantwoorden.